این فصل از کتاب به بررسی ویژگی های فیزیکی مواد میپردازد.
در آغاز فصل سوم با تصویری روبرو میشویم که پرسشی در رابطه با دلیل قطره های ریز و درشت آب روی گلبرگ ها مطرح میکند و قصد ایجاد اشتیاق برای ادامه ی این فصل را در دانش آموز دارد، هر چند تصویر غیر مرتبطی با این فصل نیست و به بخش نیروهای بین مولکولی اشاره دارد ولی بهتر بود تصویری از بخش های دیگر فصل مطرح میشد. با توجه به این که بخش اعظم و مهم فصل درباره ی فشار و محاسبه ی فشار در شاره هاست خیلی بهتر میشد که تصویری مرتبط با فشار یا تصویر یک فشارسنج در ابتدای فصل قرار گیرد.
در ادامه کتاب به توضیح ماده و چهار حالت ماده می پردازد.
در بخش تعریف حالت جامد ، کتاب عنوان میکند که ذرات جسم جامد به سبب نیروهای الکتریکی که به یکدیگر وارد میکنند، در کنار یکدیگر می مانند. در حالی که بهتر بود عنوان می کرد در حالت جامد به سبب اینکه نیروی بین مولکولی، بسیار قوی تر از انرژی جنبشی آن هاست ذرات در کنار هم باقی میمانند و در صورت لزوم در ادامه توضیح میداد که نیروی بین مولکولی از نوع نیروی الکتریکی است . به کار بردن یکدفعه ای واژه ی نیروهای الکتریکی باعث گیج شدن و ایجاد پرسش در دانش آموز میشود.
در ادامه کتاب به بررسی حالت های مایع و گاز میپردازد و با توضیحات مختصر اما کافی از این دو رد میشود.
اما توضیح حالت چهارم ماده (پلاسما) را در خوب است بدانیم قرار میدهد که خیلی بهتر بود توضیح این حالت را هم به صورت خلاصه تر در متن درس می آورد تا اینکه در خوب است بدانیم بیاورد که درصد خیلی کمی از بچه ها به مطالعه آن می پردازند.
در ادامه کتاب با زدن مثالی به توضیح ویژگی های فیزیکی مواد در مقیاس نانو می پردازد.
در ادامه و دربخش فناوری و کاربرد خیلی بهتر بود که به دستاورد های علم نانو در فناوری ها و مسائلی که باهاش در زندگی مواجه هستیم می پرداخت تا اینکه به توضیح میکروسکوپ AFM و STM بپردازد که جذابیتی برای دانش آموز ندارد.
سپس و در ادامه کتاب با توضیح و تصاویر مناسب به بررسی نیروهای بین مولکولی می پردازد.
در شکل 3-14 کتاب با شکلی مناسب، مفهوم افزایش فشار در اثر افزایش عمق از سطح آب را نشان می دهد.
در ادامه کتاب به بدست آوردن رابطه ی فشار در عمق h از سطح شاره پرداخته و با چند مثال مناسب به یادگیری این بخش توسط دانش آموز کمک می کند.
و در مبحث بعدی به تعریف جو سنج و فشارسنج پرداخته و در انتها 2 مثال ساده حل کرده که با توجه به مهم بودن بحث فشار پیمانه ای برای طراحان سوال بهتر بود مثالی دشوارتر همچون سوالی که در پرسش ها و مسئله های پایان فصل آورده، در متن درس حل می کرد.
در ادامه و در خوب است بدانیم، کتاب با انتخابی مناسب به توضیح نحوه ی کار دستگاه فشار سنج پرداخته که با توجه به مطالب این فصل مطالعه اش برای دانش آموزان لذت بخش خواهد بود.
در آغاز بخش پنج، کتاب به یکسری موضوعات جالب درباره ی شناوری، همراه با تصویر اشاره کرده و سپس به بیان نیروی شناوری با استفاده از شکل پرداخته و برای روشن تر شدن مطلب برای دانش آموز یک آزمایش و چند پرسش و فعالیت قرار داده و در آخر در فناوری و کاربرد به توضیح چگالی سنج که یک کاربرد علمی شناوری است پرداخته.
در بخش شش، به بررسی شاره در حرکت و اصل برنولی می پردازد.
مبحث بعدی آهنگ جریان شاره می باشد، که کتاب تعریف این مبحث را با استفاده از شکل و فرمول آورده که به نظر خیلی جای مانور برای توضیح بیشتر ندارد و کافی می باشد.
و سپس کتاب به توضیح معادله ی پیوستگی پرداخته و توضیح مختصری همراه با شکل ارائه داده و به معادله ی مورد نظر رسیده.
در انتهای فصل کتاب در رویکردی مناسب به کاربردهای اصل برنولی می پردازد و با تصاویر و فعالیت و پرسش، توضیح این اصل را کامل کرده و باعث شده درک این اصل برای دانش آموز ساده تر بشه و یادگرفتنش لذت بخش بشه.
بسیار عالی و کامل بود با تشکر 💐